Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, zauzeo je drugo mjesto u finalu Svjetskog atletskog prvenstvu koje se održava u Dohi.

Bh. predstavnik je sa vremenom 1:43,47 osigurao medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u trci na 800 metara, a ovo je ujedno i najveći uspjeh bh. atletike.

Nakon osvojene bronze u Pekingu 2015. godine Tuka je Bosni i Hercegovini donio i drugo odličje sa završnice velikih takmičenja.

Prvo mjesto je osvojio Amerikanac Donavan Brazier s vremenom 1:42:34, dok je treći bio Ferguson Cheruiyot Rotich s vremenom 1:43.82.

U polufinalnoj trci Tuka je bio prvi sa vremenom 1:45.63, a zanimljivo je da bi s tim vremenom u Pekingu prije četiri godine bio zlatni. U Pekingu prije četiri godine pobijedio je David Rudisha kojeg nema zbog povrede, a upravo je on vlasnik svjetskog rekorda s vremenom 1:40.91.

Ljudi, samo da vam se kratko javim!Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Rijecima ne mogu opisati osjecaje 😁Hvala vam i volim vas… Vasa podrska mi je bila vjetar u ledja 💙💛

Gepostet von Amel Tuka am Dienstag, 1. Oktober 2019

 

Kada je ova sezona u pitanju Tuka je iz trke u trku podizao formu, a i sam je najavio da će vrhunac biti upravo u Dohi. Od finalista Tuka ima treće najbolje vrijeme sezone i najbolje vrijeme karijere. Oba rezultata ostvario je na trci Dijamantske lige u Monaku.

Izvor: Nezavisne.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *