U modernoj eri sporta i takmičenja, mnogi sportisti često zaborave na humaniju stranu sportu, podređujući sve rezultatu. Ali drugačija slika koja će zasigurno konkurisati za „fer plej“ potez 2019. godine nam dolazi iz Dohe, Katara; sa Svjetskog atletskog prvenstva.

Braima Suncar Dabo pripremio se za mušku trku na 5000 metara; prve večeri na Svjetskom atletskom prvenstvu u Kataru. Cilj je bio da svoju domovinu Gvineju Bisao predstavi „što je moguće bolje.“ Učinio je to i još više sa dirljivim prikazom sportskog duha i humanosti zajedno.

Takmičar Jonathan Busby iz Arube bio je na rubu kolapsa u zadnjem krugu. Dabo je usporio i pomogao svom direktnom konkurentu, da u trci prođe zadnje skretanje i pređe ciljnu liniju sa gotovo pet minuta zaostatka, dok su im gledaoci na Khalifa Stadionu odali počast stojećim ovacijama.

„Glavni je cilj bio predstaviti svoju zemlju što je moguće bolje i sretan sam što sam mogao pomoći drugom trkaču“, rekao je Dabo, prenosi Reuters. „Vidio sam da ne trči na pravi način, i da se naginje, shvatio sam da neće završiti trku.“

„Znao sam da neću pobijediti svoj lični rekord. Kada sam to shvatio, krenuo sam za glavnim ciljem, a to je da se završi trka. Moje su misli bile da mu pomognem da i on završi. To je poenta trčanja.“

Dabo (26) je skoro pa vukao svog kolegu atletičara, dok je Busby (33) zaista teško hodao. Radnici hitne pomoći su po njihovom prolasku kroz ciljnu liniju sišli na stazu i odvezli takmičara kolima. Obojica su jedini sportisti koji predstavljaju svoje zemlje na takmičenju.

„Zahvalio mi je iako je trpio bolove, zapravo nije mogao govoriti dobro“, dodao je Dabo, rekavši da njih dvojica čak i ne govore istim jezikom.

„Bilo koji sportista u toj situaciji bi učinio isto“, rekao je Dabo za Associated Press. „Bilo je to sasvim normalno za učiniti, pomoći nekome iz druge zemlje. Jer on (kao i ja) predstavlja svoju zemlju.“

Trku je pobijedio etiopljanin Selemon Barega u vremenu od 13 minuta i 24.69 sekundi. Busby je diskvalifikovan, a vrijeme koje je imao Dabo, gotovo pet minuta sporije od Barega, službeno je zabilježeno kao lični najbolji, iako je on naglasio da je u prošlosti i brže trčao.

Izvor: washingtonpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *