Brojni sportisti – reprezentativci zemalja iz regiona obreli su se i ove jeseni u Banjaluci, kako bi učestvovali na noćnoj „Banjalučkoj 10k by Balans+“ trci. Među njima i Miloš Malešević, reprezentativac Srbije, viceprvak Balkana za juniore 2019 i viceprvak Evrope za 2019. godinu.

– Čuo sam da je Banjalučka desetka veoma zanimljiva trka i da je staza ravna i zato sam odlučio da dođem kod vas. Prvi put sam u Banjaluci, ali čim sam saznao koji sve trkači dolaze, znao sam da će biti baš dobra i kvalitetna trka – kaže Miloš Malešević, nakon što je prošao kroz cilj trke u Banjaluci.

Reprezentativac Srbije i evropski vicešampion na 3.000 metara je na cilj Banjalučke desetke stigao peti. Rezultat će popraviti u aprilu, kada će se, kako nam je rekao, sa zadovoljstvom vratiti u Banjaluku.

– Organizacija je super! Nadam se da će biti ovakva i sledeće godine, jer planiram da dođem ponovo u Banjaluku i trčim kod vas na RMC Banjaluka polumaratonu, 10. i 11. aprila 2020.

Inače, dvadesetogodišnjem Maleševiću trčanje je još od malih nogu, kada je sa manje od 9 godina istrčao svoju prvu trku, svakodnevnica. Danas, sa 20 godina, kaže Miloš, atletika je i njegovo životno opredjeljenje.

– Slučajno sam počeo da trčim. Drugar me je pozvao, ja sam došao i od tada je altetika postala moje opredeljenje – kaže Malešević, prisjećajući se svojih početaka.

Iako je mlad, njegovi planovi su ambiciozni i veliki. Na listi želja je svjetsko i evropsko prvenstvo, a Malešević vjeruje da se želje, uz rad i trud i ostvaruju.

Slobodnog vremena nema, jer svakog dana trenira, ali upravo je to ono što ga čini najsrećnijim.

– Svakog dana treniram i gotovo da nemam uopšte slobodnog vremene. Najzanimljivije su mi deonice, a dosadno mi je kad moram da radim neko istrčavanje ili dužinu ili pak kada se trka završi i kada moram da idem dalje i putujem – navodi kroz smijeh.

Za razliku od rekreativaca, zbog potpunog fokusa na trčanje, slušanje muzike ne dolazi u obzir, osim u rijetkim trenucima.

– Možda samo ponekad, kad radim istezanje ili snagu – navodi Malešević i otkriva nam svoj muzički ukus – Južni vetar!

Na opasku da se to obično smatra kafanskom muzikom i da se možda baš ne uklapa u njegov životni stil, ima vrlo jasan stav.

– Za mene je to muzika za sve i svuda – tvrdi ovaj mladi trkač.

Kada smo se već dotakli teme kafane, Malešević naglašava da bi mladi trebali da se okrenu trčanju, baš iz razloga da ne bi završili u istoj.

– Onima koji već trče, a žele da se okušaju na dužim stazama, mogu da savetujem da pre svega nađu neko društvo za trčanje. Nakon toga kada rade duže deonice, koje su zaista duge, biće im mnogo lakše, jer je to psihički veoma teško. U svakom slučaju, uvek je lepše trčati u grupi, jer se onda možete i družiti – navodi on.

Dobro je poznato da trkači poput Maleševića moraju da paze na ishranu i vitamine koje unose u organizam. A, šta se dešava kad mu se jede nešto što ne smije?

– Joj, onda me kriza uhvati, ne znam šta ću sa sobom! Naravno, suzdržim se, ali ponekad prekršim pravila-  šta ću! – otkriva nam svoju “tajnu” kroz smijeh, dodajući da trener ne bi baš trebao da zna za to.

Govoreći o Banjalučkoj desetki, ali i uopšte o trkama, kaže da mu je dodatna motivacija upravo ta što se takmiči sa vrhunskim trkačima.

– Što su bolji trkači, kao što je bio slučaj na ovoj trci, moja motivacija je veća. Ali, što je konkurencija veća, veći je i pritisak. Zbog koncentracije, trudim se da tokom trke ne razmišljam previše o tome – zaključuje Malešević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *