Polumaraton Nin-Zadar biće održan u subotu, 17. novembra na novoj stazi koja posljednjih šest kilometara kroz Zadar ide uz šetnicu.


Atletski športski klub Zadar već 35 godina u različitim formatima organizuje ovu trku, koja je utemeljena 1983. godine. Prvo izdanje okupilo je nešto više od 40 trkača, a danas je taj broj porastao na 400 trkača iz sedam zemalja, među kojima su i takmičari iz Bosne i Hercegovine.

Pored glavne trke organizuju se i trke za građane: Zadarska trica, Zadarska petica i Zadarska dica.

Organizatori ističu da se skoro 35 godina nije mijenjala forma trke, a trčalo se oko 17,5km, međutim zbog promjena ulica, raskrsnica i saobraćaja u Zadru, dionica je narasla na 20km, te je logičan potez bio ‘stvaranje’ polumaratona.

Na ovu trku stižu timovi, iz različitih atletskih klubova, triatlon klubova, škola trčanja i sportskih udruženja.

Na listi prijavljenih za polumaraton je 327 trkača, od čega je 116 žena i 211 muškaraca, dok će u “Zadarskoj petici”, koja starta u isto vrijeme nastupiti 72 takmičara.

Iako su prijave zatvorene krajem oktobra, zbog velikog interesovanja za ovu trku, trkači koji žele da pred kraj sezone dožive morsku trkačku atmosferu, ovu trku mogu ubaciti u svoj kalendar za narednu godinu.

Više informacija potražite OVDJE!

Polumaraton Nin – Zadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *