RMC Banja Luka Running klub je imao svoje predstavnike na ovogodišnjem zagrebačkom izdanju Advent Run trke. 11 naših trkača je učestvovalo u obe takmičarske kategorije. Također su se takmičarima u ove dvije navedene trke pridružili i učesnici u Nordijskom hodanju.

Kao što je to uvijek cilj uz dobre rezultate, ovakvi događaji i atletske manifestacije su tu da spoje ljude iz raznih klubova, država i kontinenata. Svi su saglasni da se treba podizati svjest među populacijom u našim regijama i državama na postojanje ovakvih događaja i ovog sporta.

Treba napomenuti da je organizator i ove godine odlučio da trka bude kostimirana. Cilj ove šarene i vesele prirode takmičenja je da se na zabavan način osvijeste građani o svim dobrobitima trčanja, po njihovo zdravlje. Također, da se omogući svim učesnicima trka da osjete jedinstveni sportski doživljaj i duh zagrebačkog Adventa.

Run Croatia i Millenium promocija su kompanije koje su po četvrti put u Zagreb privukle lokalne, regionalne i svjetske trkače, na događaj koji već polako postaje tradicija; 4. Advent Run. U sklopu ove sportske manifestacije učesnici su se mogli takmičiti u dvije kategorije/trke. Prva je na pet kilometara a druga na deset kilometara. Start obe trke kao i sam cilj bili su locirani ispred hotela The Westin Zagreb.

Organizatori naglašavaju da je ovogodišnje izdanje trke posvećeno edukaciji i promovisanju važnosti odgovornog ponašanja na suncu u toku svih godišnjih doba. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2016. godini u Hrvatskoj je 800 osoba oboljelo od melanoma. Cilj je ove saradnje da se podstaknu građani/trkači na svjesno i preventivno djelovanje kada su u pitanju pregledi madeža, te cjelogodišnja briga o koži. Stoga će se dio sredstava prikupljenih od kotizacija trke donirati udruženju „Zdravi pod suncem“ kao podrška programima i projektima koje ova organizacija sprovodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *